Flashspelen idag

Flashspel är inte en genre av spel, mer en kategori. Ibland hör man det definierat som spel som går att spela direkt i webbläsaren, men riktigt så exakt är det inte idag.

Plattformen Flash var länge den främsta plattformen för spel som kunde sättas in direkt i webbläsaren, kanske till och med den enda som användes. Mängder med spel skapades till den under tiden då webbläsarspel var en av de främsta underhållningsformerna man kunde få tag på online. Före alla möjliga stora underhållningsplatser vi använder idag kryllade det formligen av sajter med mängder av Flashspel i alla möjliga spelgenrer, allt från de alla enklaste tetrisklonerna till komplexa rollspel.

Men Flash var även något som användas på andra håll i spelvärlden, och till viss det fortfarande görs. När casinon började dyka upp på nätet var dessa uteslutet skapade i Flash, och många av de man hittar idag fortsätter att vara Flashspel.

För bara något år sedan dök det upp en massa nyheter om säkerhetsbrister i Flash, och det visade sig vara väldigt djupt rotade. Det verkade inte som om Adobe var speciellt intresserad att bygga om allt som kanske skulle behövas och många började därför gå bort från Flash till andra alternativ. Den omedelbara kandidaten visade sig vara HTML5, och en hel del spel som många klassar som Flashspel idag är egentligen byggd med HTML5 istället.

Men det är långt från det enda alternativet då HTML5 inte fungerar på alla plattformar eller webbläsare. Kravet på utvecklare har därmed blivit högre då det kan behövas göra flera olika versioner för att ett ”Flashspel” ska bli så universellt som det var när det verkligen var ett Flashspel man skapade.

När man använder mobilen för att surfa kan man också stöta på meddelanden som tipsar om att använda den tillhörande appen istället för webbläsaren, och detta är mer eller mindre för att de inte kan garantera att allt kommer att fungera felfritt om man kör det via webbläsaren.

Medan Flashspel fortfarande finns i överflöd är det kanske inte längre den bästa definitionen att använda, men det är ju vad praktiskt taget alla är van vid, så vi kan nog vara fast med den ett tag framöver.